späť

Nebojte sa bolesti!

Zaručujeme plne bezbolestný priebeh implantácie

Zubárovi sa snažíme vyhýbať dokiaľ je to možné, strach z bolesti nás doslova ochromuje. Niektorí zúfalci sa radšej donekonečna dopujú liekmi proti bolesti, no v obávanom zubárskom kresle nakoniec skončia tak či tak. Problém totiž treba riešiť, nedá sa pred ním ujsť. 

Prirodzený strach z bolesti v prvom rade súvisí s tým, aké ste s ňou mali dovtedy skúsenosti. Možno vás už v detstve rodičia strašili tým, že ak si nebudete umývať zuby, budete musieť ísť k zubárovi a tam to veru bude bolieť. Možno sa bála aj vaša babička a ako argument vyťahovala svoju protézu, kvôli ktorej si poriadne vytrpela.

U nás však strach môžete zahodiť úplne. Upokojíme vás totiž už pri prvom kontakte. Keď k nám zavoláte, telefón dvihne recepčná, ktorá presne vie, ako sa k vám správať, aby z vás opadli prvotné obavy. A keď neskôr prídete do ordinácie a sadnete si do kresla, už sa trochu budeme poznať. Nebudete pre nás neznámy človek. Okrem toho, počas prvého stretnutia sa budeme len rozprávať, budeme vás aktívne počúvať a nič vám nebudeme robiť. Nezaplavíme vás množstvom zložitých medicínskych termínov, v priateľskom dialógu vás uistíme, že všetko dobre dopadne. Lebo na konci to skutočne dobre dopadne.

A keď prídeme do kontaktu po tretíkrát, pôjde všetko ako po masle. Budete mať za sebou dentálnu hygienu, kde vás nič nebude bolieť. Prejdete vyšetreniami, podáme vám anestéziu a priebeh implantácie bude plne bezbolestný. 

„Moji ľudia sú školení tak, že pri podávaní anestézie necítite takmer vôbec nič. Pichali ju aj mne, preto to viem posúdiť,“ usmieva sa implantológ Richard Jurkovič. „Sú to profesionáli a vedia skvelo podať látku. Pichá sa síce dlho, ale zas takým spôsobom, že to takmer nebolí. Pacient  to bude cítiť len trošku. Bolesť má svoju emocionálnu stránku, ktorá je vždy horšia.  Keď podávame anestéziu, musíme to urobiť tak, že pacienta nebolí nič. Či už ide o päťminútový zákrok alebo o hodinový, potrebujem mať kľud a nie, aby mi v kresle trpel od bolesti.“ Po podaní injekcie tak nebudete cítiť nič, spoľahnite sa!  

Podľa Richarda Jurkoviča sú najhorší takí pacienti, ktorí sa veľmi boja aj napriek tomu, že ich čaká len kratučký zákrok. „Pacient sa prestane báť, keď ich začneme operovať a zistia, že to nič nie je. V priemere potrebujú desať minút a potom sú ďalšiu hodinu úplne spokojní. No keď je zákrok krátky, ani sa nestihnú prestať báť a už je po všetkom,“ usmieva sa. 

Ani po zákroku nezostanete sami. Dostanete analgetiká a číslo na implantológa, aby ste sa mu mohli v prípade komplikácií okamžite ozvať. „Pacient musí mať istotu, že sme tu stále preňho,“ dodáva Richard Jurkovič.