späť

Informácie o operácii Sinus Lifting

Zubné  implantáty  zvyšujú  životný  komfort  pacientov  a  neobyčajne  rozširujú  možnosti zubného  lekárstva  pri  náhrade  stratených  zubov.  Nedajú  sa  však  použiť  v  každej  situácii, napríklad vtedy, keď je v mieste implantácie nedostatok kosti. Takéto miesta sa vyskytujú najmä v postranných úsekoch čeľuste, pretože sa tu nachádzajú čeľustné dutiny, ktoré oslabujú kosť.

Na to, aby sme pacientom mohli pomôcť aj v takýchto prípadoch, vykonávame plastickú operáciu Sinus Lifting. Pri nej otvoríme čeľustnú dutinu a veľmi opatrne uvoľníme jej slizničnú výstelku. Dolnú časť dutiny následne vyplníme špeciálnym materiálom. Organizmus ho za určitý čas vstrebá a premení na vlastnú kosť. Tým sa zaistí požadovaný objem kosti pre zavedenie zubného implantátu. Pokiaľ plánujeme zavádzať skrutkové implantáty, vo väčšine prípadov ich zavádzame súčasne s operáciou Sinus Lifting. Tvorba novej kosti a vhojovanie implantátov potom prebieha súčasne.

Sinus  Lifting  je  v  našej  súkromnej  praxi  ústnej  chirurgie  a  zubnej  implantológie  bežným výkonom. Ide o ambulantný zákrok prevádzaný v lokálnej anestézii v zubárskom kresle. Trvá približne 60 minút. Pacient po operácií odchádza hneď domov. Zákrok nezanecháva viditeľné jazvy ani deformácie, rez je vedený v ústach a výkon je okrem vpichov pre lokálne znecitlivenie úplne bezbolestný. V priebehu hojenia sa väčšinou nevyskytujú žiadne veľké komplikácie. Ak sa nejaké drobné komplikácie vyskytnú, trvajú iba niekoľko dní. Na tvári sa môže vytvoriť opuch a  výnimočne  sa  pod  kožou  môže  vytvoriť  krvná  podliatina.  Na  požiadanie  Vám  preto odporučíme pracovnú neschopnosť.

Implantáty ako aj novú kosť nechávame hojiť maximálne 6 až 9 mesiacov. Po celý čas hojenia môže pacient nosiť snímateľnú zubnú protézu.

V ojedinelých prípadoch sa môže stať, že operácia síce prebehne bez problémov, no kosť sa bez viny lekára či pacienta v dostatočnej kvalite nevytvorí. V tomto prípade zostáva čeľusť v rovnakom stave ako pred operáciou.

Zdravotné poisťovne operáciu neuhrádzajú, pacient vystupuje ako samoplatca a úhrada zodpovedá  platnému  cenníku  danej  ambulancie.  Cena  sa  skladá  z  ceny  za  operáciu,  za spotrebovaný materiál a prípadne za zubné implantáty, pokiaľ sú tiež použité.

MUDr. Richard Jurkovič, PhD., MPH
ústny chirurg, zubný implantológ

Stiahni ako súbor (PDF).