späť

Kedy vám musíme vytiahnuť zub?

Kedy potrebujete zásah implantológa?

Kedy pomýšľať na zubný implantát?

Príčiny exktrakcie zubov

Majte sa radi. Ak ste už pochopili, že chcete byť zdravý, viete, že nemáte mať vysoký tlak či cholesterol a musíte mať zdravé zuby. Lebo keď nebudete mať zdravé zuby znamená to, že máte zápal. A každý zápal ničí a zabíja celý organizmus. Je to celkom jednoduché a predsa na tej jednoduchosti každoročne zlyháva neuveriteľné kvantum Slovákov. Nebuďte medzi nimi.

Možno vás bolí zub. Už niekoľko mesiacov či rokov, no predstava návštevy vášho dentistu zubného lekára vás úprimne desí. Možno sa bojíte toho, že ošetrenie vyčerpá vašu peňaženku alebo máte strach z bolesti, ktorý je silnejší ako vy. Ale verte, že sa to všetko oplatí prekonať. „Maličké zuby“ totiž vedia spôsobiť problémy monumentálnych rozmerov. 

U nás liečime dutinu ústnu. Jeden orgán, ktorý má 32 zubov, závesný aparát zubov, ďasná a funguje iba vtedy, keď sú všetky zuby vyvážené v rámci svojej funkcie, pevné, nezapálené a estetické. Zápal totiž ovplyvňuje celý organizmus. Dokonca sú na svete relevantné štúdie, ktoré hovoria o prípadoch, kedy zápal v dutine ústnej prispel ku infarktom a rakovinám.

No ako sa vlastne dozviete, že už prišiel čas odstrániť zub a pomýšľať na implantát? Je to vtedy, keď sa vám zlomí zub? Alebo vtedy, keď sa chytáte s tým istým problémom k vášmu zubnému lekárovi už po piatykrát? Odpoveď vás možno zaskočí, no nie je to vo vašich silách. Neprídete na to sami, budete potrebovať odborníka, ktorý má potrebné vzdelanie a prax, aby vedel situáciu náležite posúdiť. 

Pre laika je totiž takmer nemožné spoľahlivo rozpoznať moment, kedy by sa mal zamýšľať nad zavedením implantátu. Dokonca to nemusí vedieť ani váš zubár. Keď nebudete mať jednoznačne pocit, že vám zubár odpovie uspokojivo, neváhajte kedykoľvek konzultovať implantológa. Konzultácie u nás robíme bezplatne, lebo sme si vedomí, že si to sám pacient určiť nevie. Máte to ako s autom. Kedy je potrebné ísť do servisu s autom? Predsa v vtedy, keď sa vám čosi nepozdáva. Preto ak sa vám čosi nepozdáva v súvislosti s vašimi zubami, príďte na konzultáciu! 

Ide o kosť 

Zuby strácame následkom zubného kazu alebo zápalu ďasien a kostí v ich okolí. Keď budete s riešením vášho problému otáľať príliš dlho, môžete tým zničiť kosť a až potom to bude skutočná katastrofa. To, že prídete o zuby, nie je problém, dajú sa totiž nahradiť. No keď máte dlhodobo neliečený problém, opuchnuté ďasno, boľavý zub, nakoniec sa to vždy končí vážnym zápalom, ktorý pomaly zožiera kosť. Keď už bude situácia neznesiteľná a vy sa problém konečne odhodláte riešiť v kresle u zubného lekára môže sa stať, že nakoniec nebudete mať ani zub, ani implantát, lebo do zničenej kosti sa nič implantovať nedá. Kosť sa síce nahradiť vo väčšine prípadov dá, no mnohokrát to býva pre pacienta zložitý, zdĺhavý a finančne náročný proces.

Nechceme vás príliš strašiť, ale keď už sme túto tému načali, tak ju aj dokončime. Mimoriadne nebezpečnou záležitosťou je parodontitída, ktorej sa venuje oveľa menej pozornosti, ako kazom. Kazy sa dajú bez problémov zaplombovať či vyriešiť korunkami. Pokiaľ nie sú príliš hlboké, dajú sa rekonštruovať. No zákerná parodontitída veľa krát vôbec nebolí, nie je viditeľné, a pritom nenápadne no vytrvalo zožiera kosť. Sú štúdie, ktoré tvrdia, že 50 až 80 % zubov strácame následkom parodontitídy.

Preto zbystrite pozornosť. Je nezmyselné udržať zuby za každú cenu, či ich zadlahovať kvôli parodontitíde. Zuby nie sú najpodstatnejšie, samozrejme pokiaľ už nie sú zdravé. Omnoho dôležitejšia je práve kosť a je nevyhnutné, aby ste to vedeli. Možno máte aj vy v rodine babičku, ktorá mala pre túto diagnózu od tridsiatky problémy a na staré kolená jej nedržala protéza, lebo nemala kosť. Myslite na to!

Hlavné príčiny extrakcie zubov sú vlastne len dve. Tieto:

*Zubný kaz a jeho následky, ktoré spravia také zápaly, ktoré už nie sú vyliečiteľné alebo zuby rekonštruovateľné.

*Parodontitída, ktorá sa nedá zastaviť, teda nie je liečiteľná.